Dima! W biurze rewizja! – opowieść właściciela jednego z większych ukraińskich sklepów internetowych o tym, jak zniszczono jego firmę

915

«Діма! В офісі обшук!», пролунав в телефоні голос колежанки.

Ще через хвилину постукали у двері моєї квартири. На порозі троє слідчих та дві поняті. Мені зачитали ухвалу слідчого судді про проведення обшуку у квартирі та приміщеннях компанії й почалися слідчі дії.
Таким був ранок понеділка 26 листопада 2018 року для мене та моїх колег.

Роблячи бізнес ти морально маєш бути готовий до подібного розвитку ситуації у будь-який момент. Проте для всіх нас це була несподіванка і перший практичний досвід обшуків, відповідно рівень стресу досягнув максимальної позначки.

Здивуванням стала інформація, що містилась в ухвалі про проведення обшуку, щодо того, що нас всіх об’єднали в злочинну групу, метою діяльності якої було ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Разом з тим, в ході обшуку співробітники податкової міліції нічого кримінального не знайшли, ані у квартирі, ані в офісних чи складських приміщеннях. Тому слідчий прийняв рішення про вилучення товару. Всього товару!!! Включаючи підгузки та інший дріб’язок.

Самим образливим в цій ситуації було те, що все це відбувалося в понеділок після «Чорної п’ятниці», що означає тисячі прийнятих і ще не виконаних замовлень, які довелося скасувати та сильно вибачатися перед клієнтами.

Отже, що ми мали в результаті на той момент:

– Діяльність компанії зупинено;
– Товар вилучений і на нього накладений арешт (коли, скільки та в якому стані повернеться — невідомо);
– Є кримінальне провадження, у якому абсолютно з надуманих підстав підозрюються посадові особи підприємства в несплаті податків в особливо великих розмірах;
– Розуміння того, що ця історія якби про нас, але не про нас.

Адвокати, які були присутні під час обшуку, порекомендували шукати спеціалістів, які спеціалізуються на подібній практиці, тому, що кваліфікації «звичайного адвоката» в даному випадку недостатньо. Нам порекомендували Адвокатське об’єднання «Яр.Вал», після зустрічі з фахівцями якого ми вперше змогли трохи розслабитися і понизити рівень напруги, тому, що нам пояснили, що і як відбуватиметься далі і як ми зможемо розв’язати нашу проблему в правовому руслі. При цьому, було зрозуміло, що цей процес надовго.

І тут нас очікувало інше здивування! Дослідивши за допомогою фахівців АО «Яр.ВАЛ» матеріали кримінального провадження, ми впевнились, що єдиною підставою для визначення нам претензій в ухиленні від сплати податків фактично став… рапорт оперативного працівника з надуманими твердженнями про нібито виявлення кримінальної схеми та приховування від обліку операцій з продажу товарів. Правда, правоохоронці «підстрахувались» та інформацію, про висновки, що містились у рапорті оперативного працівника «підкріпили» висновком економічної експертизи, яка без дослідження жодних первинних документів (!!!), знов же лише на підставі того ж рапорту та декларацій товариства, нібито підтвердила висновки про ухилення від сплати податків та встановила особливо велику суму такого ухилення. Три рази шок!

В той момент ми прийняли досить непросте рішення — компанію в тому вигляді в якому вона існувала 9 років — закрити та звільнити всіх співробітників, оскільки необхідного ресурсу утримувати персонал і компанію на весь час цього процесу ми не мали.

Інтернет-магазин «Repka.ua» передали в управління колегам з MOYO.UA. Однією з причин було забезпечення виконання гарантійних зобов’язань перед клієнтами.
Ще два наші проекти sokol.ua і foxmart.ua тимчасово зупинили.

Кілька місяців нам знадобилося на те, щоб походити на допити, під час яких спростувати будь-який намір на ухилення від сплати податків, за допомогою тих же фахівців з АО «Яр.ВАЛ», отримати рецензію на «висновок експерта» та спростувати визначені нам збитки, зняти через суд арешт на весь вилучений товар, дочекатися закриття кримінального впровадження. Навіть отримати неофіційне вибачення;-)

Висновки:

– Так і не ясно, чому прийшли до нас (ми не зрозуміли, кому це могло б бути вигідним), а те що нам інкримінували — не підтвердилося;
– У слідчих, формально, були необхідні дозволи для проведення обшуку, при цьому спосіб, за допомогою якого органи слідства можуть сформувати претензії та зупинити роботу компанії, настільки зухвалий, що вражає навіть досвідчених адвокатів. Базуючись на нашому «кейсі» вони тепер публікують статті та проводять семінари для своїх колег. (Кому цікаво — https://racurs.ua/…/2250-recenziya-na-vysnovok-eksperta-bal…);
– Робити низькорентабельний «білий» бізнес — ідея така собі). Бо обороти ти показуєш великі, а грошей «пережити тяжкі часи» не маєш;
– Власний і фаховий адвокат (не просто юрист) на сьогодні повинен бути, як стоматолог чи перукар — у кожного. Адвокат, до якого ти можеш звернутись за допомогою у будь-який час дня і ночі для вирішення проблем, пов’язаних не тільки з бізнесом, але й для захисту себе і членів твоєї сім’ї. Для нас це був гарний досвід спілкування зі справжніми фахівцями, тому ми продовжуємо роботу з Адвокатським об’єднанням «Яр.Вал» на постійній основі.

Що далі?

Як виявилося, закрити компанію майже так складно як і відкрити) Тільки зараз з’явився час подумати, чим я хочу і буду займатися далі. Конкретних ідей поки не маю, тому відкритий до пропозицій. Самих різних, не обов’язково в e-commerce;-)

Користуючись нагодою, хотів би подякувати усім співробітникам, партнерам, клієнтам і просто небайдужим людям, які надихали нас всі 9 років на досягнення результатів і надали неоціненну допомогу в складні часи.

Дякую!

Źródło: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10214264620071076&set=a.1582867093250&type=3&theater