Арахамія та Венедіктова полаялись через підрив військових складів

1282

Розгорається конфлікт між виконувачкою обов’язків директора Державного бюро розслідувань Іриною Венедіктовою та головою депутатської фракції політичної партії «Слуга народу» у Верховній Раді України Давидом Арахамією. Скандал перейшов у публічну площину після того, як 20 січня 2020 року в етері програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV Арахамія висловився проти призначення харківського адвоката Олександра Бабікова на посаду першого заступника директора ДБР.

«Якщо запитуєте мою особисту позицію, я категорично проти… Я буду категорично не підтримувати таке рішення», – заявив Арахамія, додавши, що це лише його особиста думка, а фракція «Слуги народу» сформує спільну позицію стосовно призначення Бабікова після обговорення цього питання на засіданні фракції.

Зрозуміло, що ані точка зору Арахамії, ані позиція фракції ніяк не позначиться на подальшій долі Бабікова та ще одного заступника Венедиктової, Олександра Соколова, які отримали призначення в результаті проведення фіктивного конкурсу. Але цікавою є справжня причина конфлікту між Венедіктовою та Арахамією. За твердженням джерел у Офісі Президента, «яблуком розбрату» насправді став не Бабіков, якого журналісти звинувачують у тому, що він був адвокатом Януковича й представляв в Україні інтереси екс-президента після його втечі за кордон (якраз у цьому немає нічого протиправного, робота адвоката й полягає в наданні платних юридичних послуг, а громадянин Янукович не позбавлений права на отримання правової допомоги), а ситуація навколо Соколова. Точніше, те, що Венедіктова зажадала від Арахамії згорнути діяльність Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування пожежі (вибухів) на складах боєприпасів в м. Ічня (Чернігівська обл.), м. Калинівка (Вінницька обл.), м. Балаклія, (Харківська обл.), м. Сватове, (Луганська обл.), м. Кривий Ріг (Дніпропетровська обл.) у період з 2014 по 2018 роки.

Це парламентська ТСК була створена 31 жовтня 2019 року з метою здійснення парламентського контролю за перебігом розслідування правоохоронними органами обставин та причин численних вибухів на складах боєприпасів. Очолює Тимчасову слідчу комісію Давид Арахамія.

І ось у ході роботи цієї ТСК надійшла інформація, що пожежі на військових складах були влаштовані не російськими диверсантами, як про це розповідав генеральний, прости господи, прокурор Юрій Луценко, а бійцями спецпідрозділу «Сармат» Міністерства оборони України з метою приховати нестачу боєприпасів.

Зокрема, під час досудового розслідування в кримінальному провадженні за фактом підриву 23 березня 2017 року 65 арсеналу ЦРАУ (в/ч А1352) у м.Балаклея Харківської області було встановлено, що військовослужбовці спецпідрозділу «Сармат» у ході антидиверсійних навчань заклали вибухівку всередині та ззовні арсеналу, замаскувавши її під вогнегасники. Після чого в порушення письмового бойового розпорядження залишили арсенал і прибули до військової частини в с. Малинівка Чугуєвського району Харківської області. І лише після того, як відбувся підрив сховищ ракетно-артилерійських боєприпасів, бійці спецпідрозділу «Сармат» з метою штучного створення алібі повернулись у м.Балаклея.

Уривок з довідки в кримінальному провадженні за фактом підриву 23 березня 2017 року 65 арсеналу ЦРАУ (в/ч А1352) у м.Балаклея Харківської області

Як було встановлено в ході досудового розслідування й доповідано президенту Порошенку, основним мотивом підриву 65 арсеналу стало приховування від авдиторської перевірки факту розкрадання боєприпасів на загальну суму близько 560 млн. грн. Нестача була виявлена попереднім авдиторським звітом №234/1/13/31 від 28 лютого 2017 року, до 30 березня 2017 року ЦРАУ мав надати авдиторам пояснення та документи з цього приводу, але 23 березня 2017 року арсенал вибухнув. Порошенко, довідавшись про справжні причини пожежі на 65 арсеналі ЦРАУ в м.Балаклея Харківської області, наказав подальше розслідування припинити.

Доки Тимчасова слідча комісія вивчає інформацію, отриману з правоохоронних органів, в.о. директора ДБР Венедіктова звернулась до Арахамії з вимогою нічого не розслідувати й діяльність комісії згорнути. Причиною є те, що заступник директора ДБР Олександр Соколов  – не тільки соратник Венедіктової по бізнесу (дружина Соколова працює на підприємстві ТОВ «Перегрін Кепітал Груп», засновником якого є свекруха Венедиктової Наталія Колесник), але й до 17 січня 2020 року проходив службу у відділі контррозвідки Управління СБУ в Харківській області та мав безпосереднє відношення до приховування інформації про справжні причини підриву арсеналу в м.Балаклея.

Окрім того, діяльність очолюваної Арахамією ТСК ставить під удар начальника слідчого відділу УСБУ в Харківській області Русинова, який у недалекому минулому врятував Венедиктову та Бабікова від чималих неприємностей, пов’язаних з причетністю цього дуету до діяльності угруповання контрабандистів. Русинову вже куплена посада першого заступника начальника УСБУ в Харківській області, але якщо правда про пожежу на військовому складі в м.Балаклея стане загальновідомою, він може на кілька років переїхати в слідчий ізолятор та виправну установу в селі Мокошиному.

Арахамія, який є головою ТСК, на вимогу Венедіктової відреагував досить бурхливо – і це зрозуміло, оскільки ДБР не має й ніколи не мало відношення до розслідування пожеж на військових складах. Тож чекаємо на продовження скандалу: напевно, Соколов і Бабіков підготують достойну відповідь і, наприклад, зіллють у ЗМІ інформацію про неформальні відносини між Арахамією та представниками американських спецслужб.

Naspravdi Today